ARTIKLER


Det er blandt andet vedligeholdelse af elevatorer, som danske kommuner skal sende i licitationer.

Flere artikler
Gå til forside

Kategorier:

Licitationer dyre for kommunerne

76 procent af kommunerne har aldrig oplevet, at en licitation har ført til et tilbud fra et andet EU-land. Det sår tvivl om licitationer kan svare sig.


Af Sven Skovmand
26. juni 2014

SKOVMANDS NOTATER. Ifølge Lokalavisen koster de af EU krævede licitationer kommunerne en masse penge, uden at de får noget ud af det. Det fremgår af artiklen: »Kommuner om EU-udbud: Det får vi ikke en dyt ud af.«

Den gennemsnitlige udgift til licitation af opgaver over 1,5 millioner kroner er 163.000 kroner, og dertil kommer et størrre eller mindre beløb, der skal betales til konsulenter. 76 procent af kommunerne har aldrig oplevet, at en licitation har ført til et tilbud fra et andet EU-land.

EU's regler kræver, at kommunerne skal sende alle opgaver på over 1,5 millioner kroner i EU-udbud, og det får de alt for lidt ud af, siger den konservative borgmester i Viborg, Søren Pape Poulsen. »Omkostningerne er alt for store i forhold til gevinsten,« mener han.

Og på grund af den lave beløbsgrænse kan kommunerne blive nødt til at sende selv opgaver som vedligehold af elevatorer, skadesservice eller indkøb af gardiner i EU-licitation.

Samtidig begrænser licitationsreglerne kommunernes handlefrihed. For når først en opgave er sendt i EU-udbud, må opgaven ikke ændres undervejs, selv om en leverandør kan komme med forslag til en bedre løsning.

Den garvede journalist og EU-modstander Sven Skovmand udvælger hver måned nyheder fra EU.