ARTIKLER


Små lande behøver ingen kommissær

Den tyske industrikommissær opfordrer til en effektiv, lille og kompetent Kommission – det er uden små lande som Danmark.
Af Luise Hemmer Pihl
11. januar 2007

Reaktionen faldt prompte fra de små lande, da EU's tyske industrikommissær, Günter Verheugen, åbnede det nye års debat om EU's fremtid med at provokere de små lande. De små behøver slet ingen kommissær, sagde Verheugen til den tyske TV-station ZDF den 3. januar.

»Et lille land vil have mere gavn af at få en vicekommissær på et vigtigt område, end af at få en egentlig kommissær på et marginalt område,« sagde Verheugen, og tilføjede:

»Vi har brug for en effektiv, lille og højt kompetent Kommission,« tilføjede Verheugen.

Nej tak fra V og S

Ikke uventet tager danske EU-ordførere afstand fra Verheugens forslag.

»Det er fundamentalt i strid med hele tanken bag EU, hvis de store lande får bedre vilkår end de små lande. Jeg synes lige, Verheugen skulle tænke sig om en ekstra gang, inden han kommer med et sådant forslag,« sagde Venstres EU-ordfører Charlotte Antonsen til Politiken.

Socialdemokraternes Svend Auken var ikke helt afvisende over for forslaget om flere kommissærer, hvoraf nogle så skulle være vicekommissærer. Derimod var han helt enig med Charlotte Antonsen om at der ikke kan blive tale om at diskriminere lande på grund af størrelse.

Nej tak fra Polen

Også en kommissær fra et stort land, Polens Danuta Hübner, tog dagen efter afstand fra Verheugens tanker:

»Det ville være uberettiget og rent ud sagt uacceptabelt at skabe to kategorier af medlemsstater og antage størrelsen som kriterium for, hvorvidt et land skulle have ret til at udpege en kommissær,« sagde Hübner 4. januar ifølge euobserver.com.

Verheugens forslag er et bidrag til debatten og en genoplivning af EU-forfatningen og skal ses på baggrund af at EU-medlemslandene varierer i folketal fra Tysklands 82,5 millioner til Maltas 400.000.

Det er en udbredt opfattelse at Kommissionen er blevet for stor til at kunne arbejde effektivt. Og nogle af sagsområderne er så ubetydelige at det nærmer sig det parodiske, f. eks. den post for »mangesprogethed« som er blevet oprettet for at Rumænien kunne få en plads i Kommissionen.